Fråga 2021/22:1102 Sjuk- och aktivitetsersättningens påverkan på kommunala avgifter

av Ida Gabrielsson (V)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Den 1 januari 2022 höjdes garantinivån och bostadstillägget i sjuk- och aktivitetsersättningen. Samtidigt sänktes skatten på inkomster från dessa ersättningssystem. Förändringarna genomfördes till följd av krav från Vänsterpartiet.

Nu har det kommit uppgifter, bland annat från webbtidningen hejaolika.se om hur de höjda ersättningarna och den sänkta skatten resulterat i ökade avgifter. Tidningen har bland annat berättat om hur en person i Sundbybergs kommun fått fördubblad omvårdnadsavgift som direkt följd av höjd sjukersättning och sänkt skatt.

I exemplet från HejaOlika leder de höjda ersättningarna och den sänkta skatten till en ökning av den disponibla inkomsten med drygt 2 000 kronor per månad. En ökning som dock reduceras till 600 kronor per månad till följd av höjda kommunala avgifter.

Dessa konsekvenser borde ha kunnat förutsetts av regeringen. Nu när de uppdagats bör regeringen agera för att säkerställa att den höjning man infört får fullt genomslag.

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Avser statsrådet att ta några initiativ för att säkerställa att de ekonomiska förstärkningar som infördes för personer med sjuk- och aktivitetsersättning den 1 januari 2022 inte kompenseras bort genom höjda kommunala avgifter?