Fråga 2021/22:1101 Fortsatt problem med framtidsfullmakter

av Magnus Stuart (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

I mars 2021 ställde jag en fråga till justitieministern om framtidsfullmakter.

Sedan ett antal år finns möjligheten att upprätta en framtidsfullmakt för att förenkla för närstående att hjälpa en person som på grund av sjukdom, psykisk ohälsa eller annan orsak inte kan fullgöra sina åtaganden, till exempel kontakt med sin bank eller myndigheter. Det har tyvärr visat sig i ett flertal fall att ett antal banker vägrar godkänna framtidsfullmakter trots att de uppfyller lagkraven. Detta ställer till stora problem för anhöriga som vill bistå på bästa sätt. Det är därför viktigt att snabbt finna en lösning så att alla banker accepterar framtidsfullmakter. Framtidsfullmakterna fungerar inte som de var tänkta att fungera när lagen togs fram. 

Regeringen gav 2019 ett uppdrag om översyn, men ännu har inget rapporterats. Med anledning av detta frågade jag justitieministern vilka åtgärder som kommer att vidtas för att hjälpa anhöriga som inte får sina framtidsfullmakter godkända av bankerna?

Justitieministern svarade då bland annat följande; ”Ställföreträdarutredningen ser just nu över systemet med ställföreträdarskap och ska bl.a. överväga om framtidsfullmakter ska kunna upprättas och hanteras elektroniskt. Jag har inte för avsikt att föregå utredningen utan ser fram emot att ta del av dess förslag när uppdraget redovisas senare i vår.”

Nu har det gått näst intill ett år och vi ser fortsatt problem med att alla banker inte accepterar fullmakterna, och detta ställer till stora problem för anhöriga som vill bistå på bästa vis.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

När förväntas ställföreträdarutredningen vara färdig och när avser ministern att agera för att komma till rätta med problemet med framtidsfullmakter?