Fråga 2021/22:1100 Skydd mot värmeböljor för extra utsatta grupper

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Alla kan påverkas av värmeböljor, men som äldre, kroniskt sjuk eller med en funktionsnedsättning är man extra utsatt. Äldre människor är känsligare, då förmågan att känna törst och hunger och att reglera kroppstemperaturen försämras med åldern. Värmen gör dessutom att de ytliga blodkärlen vidgas så att man svettas mer och därmed förlorar mer vätska. Får man inte i sig tillräckligt med vätska blir blodet mer koncentrerat och trögflytande, och då ökar även risken för blodpropp. För hjärtsjuka människor ökar också risken för hjärtsvikt i hög värme. Detta är två exempel på riskgrupper vid svår värme.

 

Vissa kommuner, som exempelvis Karlstad och Enköping, har haft portabla aggregat för luftkonditionering där det inte finns fasta anläggningar för luftkonditionering. Tillsammans med andra råd vid svår värme ger det ett ökat skydd för våra äldre och svårt sjuka. Sverige ska vara ett land där alla som har behov av ett särskilt boende eller särskilt stöd i sitt hem har rätt till ett likvärdigt, effektivt och gott skydd vid värmeböljor.

Frågan kvarstår inte minst när åtgärder och direktiv skiljer sig åt kommuner emellan. Åtgärder för regeringen att vidta är därför att MSB ges ett bemyndigande att meddela föreskrifter om skydd vid värmeböljor i behovsprövade vård- och omsorgsboenden. Bemyndigandet avses omfatta boende i byggnader som används för verksamhet enligt hälso- och sjukvårdslagen (1982:763), socialtjänstlagen (2001:453) och lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade. 

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande fråga till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka generella åtgärder ämnar ministern vidta så att MSB skulle kunna meddela föreskrifter om skydd vid värmeböljor i behovsprövade särskilda boenden?