Fråga 2021/22:1095 Enskild fiskerätt och krav på yrkesfiskelicens

av Betty Malmberg (M)

till Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

 

Organisationen Eldrimner har de senaste åren sammanställt en krångellista som visar på lagar och förordningar som skapar särskilt krångel för småskaliga mathantverkare och fiskare. Med dagens regler förhindras till exempel innehavare av enskild fiskerätt för kust och skärgård att bedriva småskaligt yrkesfiske med tillhörande förädling, såvida de inte har yrkesfiskelicens. Inte ens fiskerättsinnehavare som driver fiskrökeri eller restaurang i skärgården kommer undan kravet på yrkesfiskelicens.


Yrkesfiskelicens är något som trots näringsverksamheten inte är självklart att de får. Det beslutet är nämligen upp till Havs- och vattenmyndigheten. Faktum är att det inte ens hjälper att den lokala fiskerikonsulenten vid länsstyrelsen har tillstyrkt att fiskbeståndet är tillräckligt för en licens. Risken blir att det småskaliga fisket monteras ned med en rasande fart, vilket också sätter krokben för dem som på olika sätt vill förädla sin lokalt fångade fisk i tillhörande näringsverksamhet.

Fiske har alltid varit ett av benen som kustfastigheter har stått på, och därför är den rådande situationen ytterst oroväckande. I samtal med representanter för Havs- och vattenmyndigheten framgår att de är medvetna om problemet. Den beskrivna situationen har också fått riksdagen att reagera. Riksdagen har därför uppmanat regeringen att det ska vidtas regellättnader vid licensgivning i dessa sammanhang. Det är något som även kan underlätta för nyrekrytering och generationsskiften. Dessutom bidrar det till arbetstillfällen, intentionerna i livsmedelsstrategin och levande kustsamhällen.

Med hänvisning till ovan vill jag fråga statsrådet Anna-Caren Sätherberg:


Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att innehavare av enskild fiskerätt för kust och skärgård som bedriver tillhörande förädling, efter tillstyrkan från berörd länsstyrelse, alltid ska beviljas fiskelicens?