Fråga 2021/22:1094 Odling av matfisk

av Betty Malmberg (M)

till Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

 

Vattenbruket i Sverige har stor potential. Förutom att bidra till livsmedelsproduktion och skapa arbetstillfällen kan ett hållbart vattenbruk också bidra till att minska problem med utfiskning i våra hav och sjöar. Emellertid finns ett stort problem för svenskt vattenbruk, och det handlar om tillståndsprocesserna. Miljötillståndens nuvarande längd på cirka tio år är en fråga som många gånger har lyfts av näringen, eftersom den upplevs som alltför kort för att möjliggöra relevanta investeringar i befintlig, ny och förbättrad teknik. Vid kontakter med branschorganisationen Matfiskodlarna framgår att åtminstone fyra ärenden förra året prövades av Mark- och miljööverdomstolen (MÖD), sedan vattenbrukare hade sökt nya miljötillstånd, på grund av att deras befintliga tillstånd var på väg att löpa ut. Nya tillstånd som blev föremål för överklagan under processens gång.

Matfiskodlarna berättar vidare att de sedan årsskiftet har haft fyra nya avgöranden i MÖD där fiskodlare har erhållit tidsbegränsade tillstånd på 12 respektive 15 år. Tillståndsprocessen i det mest utdragna målet av dessa tog nio år, medan ett annat krävde sex år. Med tanke på den långa tid som tillståndsprocessen tar innebär det att de snart är dags för dessa företagare att påbörja ansökan om nya tillstånd för att vara säkra på att hinna få ett nytt.

Detta är en absurd situation som ökar belastningen både på myndigheter och företag. Det är också en situation som innebär att många miljoner kronor måste läggas på advokat- och konsultkostnader i stället för på konkreta investeringar som kan komma såväl företagen som fiskens hälsa och välfärd samt miljö och klimat till nytta. 

Med hänvisning till detta vill jag fråga statsrådet Anna-Caren Sätherberg:

 

Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta för att effektivisera tillståndsprocesserna och ge mer långsiktiga villkor för svensk fiskodling?