Fråga 2021/22:1093 Vättern och Norra Kärr

av Betty Malmberg (M)

till Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

 

Enligt Dricksvattenutredningen från 2015 bygger i dag den allmänna dricksvattenförsörjningen till cirka 50 procent på ytvatten och cirka 25 procent vardera på grundvatten och konstgjort grundvatten. Ytvatten är således en mycket viktig källa till detta vårt viktigaste livsmedel.

Vättern är en av norra Europas största dricksvattenkällor som i dagsläget försörjer cirka 250 000 invånare i 11 kommuner med vatten. Men flera kommuner i närområdet har planer på att ta sitt vatten ur sjön. Ett projekt som pågår, Vätternvatten, bedömer att det år 2030 kommer att kunna ansluta ytterligare fem kommuner i Örebro län som ska hämta sitt dricksvatten från Vättern. Det är något som skulle innebära en fördubbling av antalet konsumenter. Men i ett framtida perspektiv menar många att Vättern till och med kommer att behöva försörja kommuner i Stockholmsområdet. Vättern är således en viktig resurs att värna. Men dessvärre hotas vattenkvaliteten av en gruva som är planerad bara 1,5 kilometer ifrån sjön och på 120 meters höjd över sjön. I området finns sprickbildningar i berget som leder ned mot dricksvattentäkten, vilka kan riskera att föra med sig olika föroreningar och gifter som urlakas från deponier vid en eventuell gruvbrytning. 

I vattensammanhang brukar man tala om uppströms- och nedströmsverksamheter. Det är ju därvid fullständigt klart att ingen skulle anlägga en dricksvattentäkt nedströms en gruva, men lika illa är det ju därför att planera för gruvdrift uppströms en redan etablerad dricksvattentäkt så som i fallet Vättern.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga klimat- och miljöminister Annika Strandhäll:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att säkerställa Vätterns framtida status som dricksvattenkälla?