Fråga 2021/22:1089 Evakuering av svenskar i Ukraina

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Läget i Ukraina blir alltmer kritiskt. Ryssland har närmast helt omringat landet militärt, och med de minst 130 000 ryska trupper som står redo för ett anfall finns det all anledning att vara orolig för vad som kan ske, kanske redan de närmaste dagarna. Av den anledningen har en lång rad länder påbörjat evakueringen av sin ambassadpersonal, samtidigt som man uppmanat sina invånare som befinner sig i landet att omedelbart åka därifrån. Det rör sig om såväl de närstående USA och Storbritannien som våra grannländer Danmark och Norge.

Det svenska Utrikesdepartementet (UD) vill dock inte ge besked om en svensk evakuering i Ukraina. Återigen ser vi att regeringen med sin senfärdighet fortfarande inte har lärt sig ett dugg från sitt kompletta misslyckande i Afghanistan – där man väntade med en evakuering till dess det var för sent. Att i detta läge förvänta sig att ett annat land, såsom USA, ska ordna med en luftbro där man säkrar flygplatsen (som man gjorde i Kabul) är enbart naivt. Det kommer inte att ske.

I ett svar på en skriftlig fråga (2021/22:902) från Björn Söder (SD) menar utrikesminister Ann Linde (S) att den svenska ambassaden i Kiev har en beredskapsplanering som bland annat innefattar åtgärder för att möjliggöra en minskad bemanning eller evakuering om det skulle behövas. Någon bantning av den svenska ambassaden har i skrivande stund fortfarande inte skett, vilket antyder att UD inte tycks se ett sådant behov. När till och med Irak samtidigt vädjar till sina medborgare att av säkerhetsskäl återvända till Irak känns det minst sagt konstigt med den handlingsförlamning vi ser hos UD.

Utrikesminister Ann Linde önskas svara på följande fråga:

 

Varför ombeds inte svenskar likt andra länders medborgare att omedelbart lämna Ukraina, och vad menar ministern krävs för att ambassaden ska påbörja evakuering?