Fråga 2021/22:1081 Den olycksdrabbade vägsträckan Valnäs–Töcksfors i Värmland

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

E18 mellan Stockholm och Oslo är cirka 53 mil och är tungt trafikerad, då den är en viktig koppling mellan Sverige och Norge. Förutom godstrafik är denna väg oumbärlig för arbetspendlingen till Norge, som mer än fördubblats det senaste decenniet. Tunga virkestransporter och busstransporter belastar också vägen dagligen.

 

Vägen är i stora delar av godtagbar standard, förutom 79 kilometer i västra Värmland, som också är extremt olycksdrabbade. Många har omkommit på sträckan Valnäs–Töcksfors, och det förekommer mycket viltolyckor.

Delar av vägen är byggda i början av 1960-talet och är undermåliga. Vägtrummor och vägkropp har stora renoveringsbehov, och det saknas stigningsfält, separering i mitten och sträckor som man kan köra om på.

Ur ett säkerhetsperspektiv är det anmärkningsvärt att inte Trafikverket åtgärdat denna sträcka redan eller att regeringen prioriterar detta. Man borde ha samma statistik som alla andra har, där man kan se var olycksrisken är hög och var det har skett dödsolyckor. 

Med hänvisning till ovanstående fråga vill jag ställa följande fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vilka åtgärder ämnar ministern vidta för att öka säkerheten på vägsträckan Valnäs–Töcksfors?