Fråga 2021/22:1078 Ställföreträdarsystemet

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Det finns allvarliga brister i ställföreträdarsystemet, men åtgärder uteblir. Systemet rör många; fler än 120 000 personer behöver ställföreträdare och fler än 100 000 personer har åtagit sig ställföreträdaruppdrag.

Jag ställde i maj 2021 den skriftliga frågan till ministern: Antal åtaganden för ställföreträdare 2020/21:2791, med frågeställningen om ministern avser att verka för införandet av en begränsning av det antal åtaganden som en ställföreträdare maximalt kan ha. Bakgrunden var att det befintliga systemet under en längre tid överbelastats och utnyttjats av personer för ekonomisk vinning. Många har även åtagit sig godmanskap för betydligt fler sökande än det som är praktiskt möjligt att hinna med. Regeringen publicerade den 5 maj 2021 ställföreträdarutredningens betänkande Gode män och förvaltare – en översyn (SOU 2021:36). Utredningen är omfattande och innehåller flera förslag som skulle höja kvalitetsnivån och förutsättningarna på området. Där saknades dock förslag om en begränsning av antalet åtaganden en ställföreträdare kan ha. I svaret på frågan betonade ministern att kontrollen av ställföreträdare är viktig och att det blir intressant att se remissinstansernas synpunkter.

Det har gått nästan ett år sedan svaret på frågan kom. Det ser inte ut som om regeringen prioriterar detta område eftersom ingen proposition ser ut att levereras till riksdagen före valet. Det innebär att nödvändiga reformer kan dröja flera år. Detta innebär att huvudmän, ställföreträdare och andra berörda fortsatt drabbas av brister.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vad är skälet till att ministern och regeringen inte lägger fram ett förbättringsförslag före valet?