Fråga 2021/22:1071 Förstärkning av forskningen inom totalförsvaret

av Alexandra Anstrell (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Teknologiutvecklingen går ur ett globalt perspektiv i en rasande fart. Drönare, AI och samverkan mellan kombinerade vapenslag utgör en bråkdel av den verklighetsutveckling som samhället måste förhålla sig till. Sverige har under denna tid bevakat utvecklingen men till stor del inte satsat på att försöka implementera den i den dagliga verksamheten.

Under det kalla kriget var staten och Försvarsmakten ofta den ledande aktören i att driva fram ny teknologi. Via forskningsanslagen till försvaret fick vi radarn, gps och internet. Från kalla krigets slut och framåt började näringslivet och marknaden att ta ett allt större ansvar för teknologiutvecklingen på försvarsområdet. Denna ställning gäller än i dag och nu är det Silicon Valley som har visat vägen med den moderna mjukvaran, möjligheter att hantera stora mängder information och artificiell intelligens. Det är den privata sektorn som kommer med de stora innovationerna och satsar stora anslag på forskning. Staten måste därför ha ett nära samarbete med näringslivet för att anpassa sig till den nya verkligheten och inte hamna efter i utvecklingen.

Forskningsanslagen har, trots de hot vi sett från Ryssland, Kina och icke-statliga aktörer, minskat det senaste årtiondet med 70 procent. Maktbalansen har kraftigt förskjutits till antagonisternas favör. Både Kina och Ryssland har utvecklat sin hybridkrigföring och satsat stort på industrispionage och militär forskning. Detta är dock något vi kan bemöta då västs civila tekniska kraft är mångdubbelt större än exempelvis Rysslands. Då måste dock första steget vara att börja satsa mer på forskning som tjänar hela totalförsvaret.

Vi ser att Försvarets materielverk, FOI, Försvarshögskolan och Försvarsmakten alla är i behov av ökade medel och samarbeten för att möta denna hotbild. Detta skulle gagna vår försvarsförmåga men även befolkningen i helhet då nya tjänster och innovationer kan framtas. Det borde även vara aktuellt att söka efter naturliga samarbetspartner utomlands för att komplettera och förstärka framtida satsningar på forskningen. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Avser ministern att återkomma till riksdagen med förslag på förstärkningar till forskning inom totalförsvaret i närtid?