Fråga 2021/22:1070 Syftet med den militära alliansfriheten

av Pål Jonson (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Under en presskonferens den 24 januari vid Natos högkvarter framhöll utrikesministern att den militära alliansfriheten tjänar Sverige väl eftersom den bidrar till att undvika att Sveriges hamnar i krig.

Föreställningen om att den militära alliansfriheten skulle syfta till att hålla Sverige utanför krig stämmer inte överens med regeringens egen säkerhetspolitiska hållning. Möjligheten att Sverige ska ställa sig neutralt i händelse av att en konflikt bryter ut i vårt eget närområde har avskrivits sedan Sverige blev medlem av Europeiska unionen 1995. Enligt den solidariska säkerhetspolitiken ska Sverige inte förhålla sig passivt om ett angrepp eller en katastrof drabbar ett annat nordiskt land eller ett medlemsland inom EU. Sverige förväntar sig också att andra länder kommer att agera på samma sätt om vi skulle angripas. Sverige ska mot den bakgrunden ha förmågan att ge och ta militärt och civilt stöd.

Det framgår också av riksdagens totalförsvarsbeslut att Sverige oundvikligen blir påverkat om en säkerhetspolitisk kris uppstår i vårt närområde. Ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte heller uteslutas.

Med anledning av ovanstående skulle jag vilja fråga utrikesminister Ann Linde följande:

 

Vidhåller ministern att syftet med den militära alliansfriheten är att hålla Sverige utanför krig?