Fråga 2021/22:1065 Delade hälsodata

av Betty Malmberg (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Strax före jul presenterade stiftelsen Forska Sverige en Sifoundersökning i vilken 93 procent av allmänheten sa ja till att dela sina avidentifierade hälsodata. Detta är ytterst intressanta uppgifter, inte minst eftersom delning av anonyma hälsodata anses kunna främja medicinsk forskning och på så sätt förbättra vården. Även flera patientorganisationer instämmer i detta och bedömer att delning av anonyma hälsodata ökar patientsäkerheten, utvecklar och förbättrar vården men också gör den mer jämlik över landet.

Detta är angelägna frågor som har uppmärksammats sedan många år, varför det också är viktigt att frågan nu slutligt kan få sin lösning och implementeras.

När det gäller tillgång till och sekundär användning av hälsodata för forskningsändamål anses Finland vara ett föredöme. Där kan data beställas genom ett sammanhållet system, liknande principen om one-stop-shop. Det framgår bland annat av Myndigheten för vård- och omsorgsanalys rapport Ökad precision i Europa.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att i närtid, med beaktande av integritet och etiska förhållanden, kunna förenkla och optimera sekundär användning av hälsodata?