Fråga 2021/22:1064 Statsstöd och biobränslen

av Betty Malmberg (M)

till Finansminister Mikael Damberg (S)

 

Under flera år har Sverige beviljats undantag från EU:s statsstödsregler för rena och höginblandade biodrivmedel. Det har varit ett mycket viktigt instrument för landets klimatarbete. Problematiken med att EU på senare år bara har beviljat ettåriga undantag från statsstödsreglerna är naturligtvis ett problem, inte minst för branschernas långsiktiga bedömningar och investeringar i forskning och innovation. Men sett till att främja klimatarbetet tycks osäkerheten med EU:s statsstödsregler trots allt varit att föredra. Inte minst jämfört med konsekvenserna av den promemoria som Regeringskansliet publicerat där det föreslås att även rena biobränslen bör ingå i reduktionsplikten. Åkerier, bussbolag med flera som valt att gå före som ett klimatbättre alternativ skulle i ett slag förlora den särställningen och i stället gå över till att tanka vanlig diesel. Detta eftersom det företagsekonomiskt knappast kan räknas hem att betala upp till 6 kronor mer per liter HVO100.

Flera biodrivmedelsaktörer har bland annat därför uppvaktat kommissionär Margrethe Vestager, som ansvarar för statsstödsregler. De har ställt frågan om rena biodrivmedel kan ges förlängt undantag från statsstödsreglerna och därmed skattebefrielse. Biodrivmedelsaktörerna anser sig ha fått positiva besked från kommissionären – så positiva att branschen nu uppmanar regeringen att agera för att snarast ansöka om nya undantag och därmed skattebefrielse.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga finansminister Mikael Damberg:

 

Kommer ministern att uppvakta kommissionen och begära förlängt undantag från statsstödsreglerna för att medge skattebefrielse för rena och höginblandade biodrivmedel?