Fråga 2021/22:1059 Möjlighet till distansundervisning

av Ann-Sofie Lifvenhage (M)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Skolinspektionen har möjliggjort för huvudmän att bedriva en del utbildning och kurser på distans även efter pandemin. Ansökningsförfarandet är väldigt begränsat där särskilda skäl ska finnas för att det ska tillåtas.

För att vid särskilda skäl underlätta möjligheten till breddad undervisning, såsom för elever med anpassad studiegång, modersmålsundervisning eller för studerande vid LIU och NIU på gymnasial utbildning, skulle huvudmannen själv få avgöra huruvida distansstudier är möjligt i specifika fall med tydliga motiveringar över vilket mervärde det skapar.

Möjligheten att bedriva högkvalitativ undervisning trots en stor sjukfrånvaro bland personal vid enstaka tillfällen skulle kunna säkras via distansstudier, men detta omöjliggörs med ett krångligt byråkratiskt ansökningsförfarande.

Mycket att vinna – lite att förlora på ett ändrat synsätt. Med huvudmannen som fattar beslut om huruvida distansstudier kan och ska erbjudas och Skolinspektionen med den granskande och uppföljande rollen så att elevernas kvalitet på undervisningen säkerställs hade vi vunnit mycket.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Avser ministern att vidta åtgärder, inom sitt ansvarsområde, för att underlätta för skolor att bedriva distansundervisning även efter pandemin, utan Skolinspektionens beslut via ansökningsförfarande?