Fråga 2021/22:1056 Oseriösa aktörer på skolmarknaden

av Anders Österberg (S)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Bergstrands utbildningar, ett privat skolföretag i Stockholm, får skattepengar för att bedriva yrkesutbildningar.

Programmet Kalla fakta, TV4, avslöjar att företaget har brist på lärare och strukturer, ingen hjälp med praktik och falska betyg till eleverna.

– Det är märkligt att ett företag får nya chanser gång på gång, när man har brustit så pass mycket i undervisningen och där man tydligt visat att man brutit mot upphandlingsavtal. säger Salar Rashid (S) till TV4. Salar Rashid har också tagit upp frågan i Stockholms kommunfullmäktige. Totalt får skolan 85 000 kronor för varje godkänt betyg. Kort efter att yrkesutbildningen startades skickade flera elever in klagomål till Stockholm och skrev att skolan satt falska betyg. Under ett år har skolföretaget fått ut runt 10 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar.

En elev skriver, enligt Expressen, i ett klagomål att det även saknas kursmaterial och att undervisningen har hållits utomhus eftersom det saknas klassrum.

I juni 2021, åtta månader efter det första klagomålet, får Stockholms stad nog. Bergströms utbildningar stoppas från att ta in nya elever. Men efter bara två månader anses problemen lösta, och skolan får återigen ta in elever.

Även en lärare beskriver att han flera gånger larmade om bristerna och att han upplevde att det fanns en förväntan om att sätta falska betyg för att det gav ägarna mer pengar. Skolan har svarat att de ska åtgärda problemen.

Totalt fick privata företag i Stockholm omkring 100 miljoner kronor av skattepengar i fjol för att genomföra yrkesutbildningar på komvux. Många gör säkert ett bra jobb, men det har också uppenbart funnits korruption bland en del av dem.

Stockholm hävdar att skolföretaget får fortsätta så länge Skolinspektionen ger det mandat att göra så, medan Socialdemokraterna anser att det har brutit mot gällande upphandling. Var går egentligen en kommuns ansvar och Skolinspektionens ansvar? Hur kan man öka den demokratiska kontrollen över välfärden, när det finns politiker från borgerligt håll som inte vill ta ansvar för att få bort oseriösa aktörer?

Den gamla sloganen om att kunden har alltid rätt stämmer inte när utbildningarna privatiserats. Det är inte ”kunden” som är viktigast – utan vinsten.

Min fråga till utbildningsminister Anna Ekström är:

 

Hur avser ministern att agera inom sitt ansvarsområde för att stoppa oseriösa aktörer på utbildningsmarknaden?