Fråga 2021/22:1054 Statsministerns uttalande om Stockholms stads socialtjänst

av Gulan Avci (L)

till Statsminister Magdalena Andersson (S)

 

I partiledardebatten i TV4 den 7 februari spred statsminister Magdalena Andersson osanna uppgifter om socialtjänsten i Stockholms kommun. Statsministern hävdade felaktigt att den grönblå majoriteten har dragit ned på socialtjänsten och menade att den borde satsa på förebyggande åtgärder i stället för att sänka skatterna. Fakta är att Stockholms kommun tvärtom har förstärkt anslagen till socialtjänsten (inklusive LSS) med 1 miljard kronor under mandatperioden. Fakta är också att Stockholm inte har sänkt skatten de senaste åren.

Inte heller vad gäller det förebyggande arbetet är statsministerns påståenden korrekta. Stockholm arbetar på många olika sätt, redan från småbarnsåren, med förebyggande insatser och har antagit en strategi för att minska risken för att barn och unga dras in i kriminalitet. Socialsekreterare har placerats på polisstationer för att förbättra samarbetet, och staden har sammanställt en sekretesshandbok för att underlätta informationsdelning. Social insatsgrupp kan beslutas från tolv år. Staden har inrättat en öronmärkt skyddsfond så att stadsdelar med utsatta områden ska kunna gripa in tidigt när barn riskerar att dras in i kriminalitet. Allvarssamtal genomförs inom 48 timmar efter att barnet/den unge begått sitt första brott. Satsningar görs på fältassistenternas arbete med uppsökande verksamhet. Listan kan göras lång.

En central förebyggande insats är givetvis att barnen ska gå ut skolan med godkända betyg. På Järvafältet har arbetet lett till att andelen barn som går ut grundskolan med godkända betyg ökat från 63 procent till 80 procent, vilket är i nivå med övriga Sverige. Skolsociala team arbetar förebyggande med elever med hög frånvaro. Staden har satsat på elevhälsan så att barn med psykisk ohälsa får det stöd de behöver. Bättre uppföljning av skolgång för omhändertagna barn, våldsförebyggande mentorprogram i skolorna med mera inte att förglömma.

Konstitutionsutskottet har i en rad sammanhang uttalat vikten av att statsråds uttalanden är korrekta. Det var statsministern själv som medverkade, och min fråga ställs därför till henne.

Min fråga till statsminister Magdalena Andersson är:

 

På vilken faktamässig grund baserar statsministern sitt uttalande och avser statsministern korrigera sitt uttalande om faktauppgifterna inte stämmer?