Fråga 2021/22:1051 Marginaleffekter av sjuk- och aktivitetsersättningen

av Bengt Eliasson (L)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

I budgetpropositionen för 2022 presenterade regeringen flera förslag som sas gynna personer med sjuk- och aktivitetsersättning. Regeringen menade att den ville tillförsäkra de ersättningsberättigade en högre ekonomisk standard.

Nu visar det sig att den samlade inkomsteffekten för den som är beroende av garantinivån blir blygsam på grund av kommunernas debitering av omvårdnadsavgifter, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och Sparbankerna, i ett uttalande:

”Jag kan förstå om många ersättningsberättigade blev besvikna när de summerade januari månads inkomster och utgifter. Höjd garantinivå på sjuk- och aktivitetsersättning, lägre inkomstskatt och höjt bostadstillägg åts till stor del upp av en högre omvårdnadsavgift.

Beräkningen visar att den som är 30 år och lever på garantinivån för sjuk- och aktivitetsersättning fick 10 036 kronor i månaden under 2021. Den 1 januari 2022 höjdes garantinivån till 11 190 kronor per månad samtidigt som skatten sänktes. Den höjda ersättningen och sänkta inkomstskatten innebär 1 657 kronor mer i månaden i år jämfört med 2021. Samma person får även ta del av höjt bostadstillägg. Med en hyra på 6 100 kronor i månaden innebär det en höjning av bostadstillägget med 350 kronor till totalt 5 570 kronor i månaden. Trots en högre inkomst efter skatt på 1 657 kronor per månad och 350 kronor mer i bostadstillägg blev inkomstökningen i januari i praktiken bara 600 kr. Det beror på att avgifterna som betalas för omvårdnad är inkomstberoende. Stiger inkomsten kan omvårdnadsavgiften påverkas. Beroende på inkomst, boendekostnader och omvårdnadsbehov kan effekten variera olika mycket.”

Det visar sig alltså att många ersättningsberättigade som trodde det skulle bli en inkomstförstärkning på cirka 2 000 kronor i månaden i stället blev blygsamma 600 kronor. Det kan knappast komma som någon överraskning för regeringen att kommunerna tar hänsyn till individens inkomster när de debiterar sina omvårdnadsavgifter.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Var statsrådet och regeringen medvetna om dessa effekter av sitt förslag, och avser statsrådet och regeringen att vidta åtgärder för att eliminera dessa marginaleffekter?