Fråga 2021/22:1047 Begreppet mäns våld mot kvinnor

av Sofia Damm (KD)

till Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark (S)

 

I en artikel i tidningen Kvartal den 18 januari 2022 uppmärksammades Jämställdhetsmyndighetens handbok Inget att vänta på. I den diskuterar författarna bland annat begreppet mäns våld mot kvinnor. 

På sidan 53 i myndighetens handbok står att läsa att även när en kvinna slår en man ska det räknas in i paraplybegreppet mäns våld mot kvinnor. Kvinnors våld mot män och våld i samkönade relationer ska alltså definieras under paraplybegreppet mäns våld mot kvinnor – en medveten kategorisering. I stället för att använda ett paraplybegrepp som våld i nära relationer används mäns våld mot kvinnor. 

Majoriteten av dem som utsätts för våld i nära relationer är kvinnor. Men det betyder inte att det inte finns män som utsätts eller att det inte förekommer fysiskt eller psykiskt våld i samkönade relationer. Att definiera kvinnors våld mot män på det här sättet underminerar och osynliggör allvarliga brott och försvårar för andra än kvinnor som utsätts av män att bli tagna på allvar. 

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark:

 

Anser ministern att mäns våld mot kvinnor bör definiera allt våld i nära relationer, inklusive kvinnors våld mot män och våld i samkönade relationer, och avser ministern vidta några åtgärder utifrån sin ståndpunkt?​