Fråga 2021/22:1046 Utvisningar på grund av mindre misstag av arbetsgivaren

av Lars Mejern Larsson (S)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

I förra veckan besökte jag en familj i Molkom som riskerar utvisning till Irak, vilket NWT rapporterat om. Pappan i familjen arbetade hos en arbetsgivare med kollektivavtal och tjänade 22 150 kronor i månaden. Enligt kollektivavtalet ska lönen ligga på 23 083 kronor. Arbetsgivaren har bett om ursäkt och korrigerat lönen när misstaget påtalades. Det har dock inte hjälpt familjen. Nu har mannens arbetstillstånd dragits in, och han ska utvisas tillsammans med sin hustru och dotter. Den 22-årige sonen har eget arbete och egen inkomst och får stanna.

Det är viktigt att det finns regler som skyddar även utländska arbetstagare mot att utnyttjas på svensk arbetsmarknad. Svenska kollektivavtal ska givetvis gälla på svensk arbetsmarknad. Samtidigt måste vi ändå ta hänsyn till att misstag kan ske och att det i många fall, som det ovan nämnda, inte är arbetstagaren som ska utvisas som gjort fel utav dennes arbetsgivare.

Regeringen har också reagerat på detta. För bara några veckor sedan skickades en lagrådsremiss om förändrade regler bland annat för att uppehållstillstånd för arbete inte ska behöva återkallas vid ringa fall av avvikelse eller om en åter­kallelse med hänsyn till omständigheterna inte framstår som rimlig. Det är en lagändring som är välkommen.

Det vore rimligt om Migrationsverket i väntan på ny lagstiftning såg över verkställigheten för de utvisningar som planeras i de fall de kan tänkas påverkas av lagen.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Avser statsrådet att verka för att genom den nya lagstiftningen göra systemet mer flexibelt så att det inte drabbar arbetstagare orimligt hårt?​