Fråga 2021/22:104 Konkreta åtgärder för ökat byggande i tillväxtområden

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Statsrådet Märta Stenevi (MP)

 

Byggföretagen efterlyser konkreta insatser som direkt berör ökat möjliggörande av byggande som är nödvändigt till följd av den växande industrin i norr.

Man menar att regeringens budgetsatsning på forskning och utveckling gällande hållbart byggande inte möter de akuta behoven av byggnation till följd av företagsetableringar. Vidare efterlyses konkreta insatser, bland annat att möjliggöra finansiering av bostadsköp, att kommunerna ska få avgöra hur stränder används och att avvägningar måste kunna göras mellan riksintressen och bostadsbyggande.

Det är frågor som Sverigedemokraterna driver.

Riksdagsledamoten Roger Hedlund har i en tidigare ställd skriftlig fråga om statsrådet avser att agera för att se över riksintressena och hur man kan möjliggöra mer byggnation i dessa områden, fått svaret att myndigheter fått i uppdrag att se över sina respektive anspråk på områden av riksintresse. Detta i syfte att minska antalet anspråk och den areella utbredningen. Frågan var 2020/21:3486 ”Byggande i riksintresseområden”. Resultatet av redovisningen kan vara intressant, men det är inte redovisat ännu.

Flera åtgärder behövs dock snarast, utöver översyn av anspråk på riksintressen, för att underlätta byggande, för att människor ska kunna finansiera bostad och med tanke på behoven till följd av aktuell tillväxt i norr.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Märta Stenevi:

 

På vilket sätt avser statsrådet och regeringen att verka för att möjliggöra nödvändigt och efterfrågat ökat byggande i tillväxtområden som i norra Sverige?