Fråga 2021/22:1032 Säkerställande av utvisning

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Regeringen har ansett att en imam och hans son i Gävle utgör ett sådant säkerhetshot att han ska utvisas ur vårt land. Samme imam är nu mycket aktiv i att sprida desinformation om den svenska socialtjänsten, enligt en artikel i Gefle Dagblad. Tidningen skriver att budskapet är att Sverige använder LVU som verktyg för att beröva muslimska barn deras kultur och tro. Det är huvuddragen i en pågående kampanj som delas av Abo Raad, den utvisningsdömde imamen i Gävle moské. Under måndagen organiserades en demonstration på Mynttorget i Stockholm ”till försvar för barns rättigheter”. Bland demonstranterna fanns talare som själva fått sina barn omhändertagna av de sociala myndigheterna, skriver tidningen vidare. Men även budskap på engelska som hänvisade till den internationella kampanjen syntes bland plakaten. Gävleimamen Abo Raad och även hans utvisningsdömde son Raad al-Duhan har de senaste veckorna deltagit i kampanjen mot LVU på sociala medier.

Kampanjen som den utvisningsdömde imamen och hans son deltar i är en ren desinformation och kan utgöra ett hot mot socialtjänsterna runt om i Sverige och mot andra myndigheter. Det är djupt otillfredsställande att personer som enligt regeringens bedömning utgör ett så allvarligt hot mot Sverige att de ska utvisas kan vistas ute i det öppna samhället och dessutom nu aktivt sprida desinformation om Sverige och svenska myndigheter i sociala medier. 

Min fråga till statstådet Anders Ygeman med anledning av detta är:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att personer som har ett utvisningsbeslut kan utvisas och inte fortsätta med aktiviteter som underminerar allmänhetens tilltro till socialtjänsten i Sverige?