Fråga 2021/22:103 Utbetalning av coronastöd

av Ann-Sofie Lifvenhage (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Intentionen var god med regler för hur företag skulle kunna söka och få ersättningar som gjorde att de inte gick i konkurs då samhället sattes på paus och kunderna uteblev på grund av pandemin. Den lilla fotostudion i Sörmland som stod helt utan kunder sökte stöd. Tyvärr slog sedan byråkratin till med en lika hård smäll som pandemin gjorde dessförinnan. Stödet skulle utredas. 15 månader gick innan svaret kom i slutet av sommaren. Jo, visst hade de rätt till stöd. Men där tog det stopp igen. Ingen utbetalning och nu går vi in i oktober månad. Företag kan omöjligt luras av svenska staten till att tro att allt är lugnt när det i själva verket är en dimridå och väldigt långt från verkligheten. Fotografen är bara är en i mängden av företagare som ännu efter över ett och ett halvt år inte fått ut en krona.

Beslut som tas av staten måste kunna vara att lita på, och myndigheter bör inte kunna skylla på varandra eller på underskott av handläggare eller på svårigheter att reda ut beslutsunderlag. Det är vår uppgift att se till att förutsättningarna finns för att de beslut som fattas också ska kunna verkställas.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att de företag som fortfarande väntar på sitt coronastöd ska få ersättningen de enligt beslut har rätt till?