Fråga 2021/22:1027 Vapenexport till Ukraina

av Aron Emilsson (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

På SVT Nyheter går det att läsa följande uttalande från utrikesminister Ann Linde den 24 januari 2022:

”Vi har väldigt starka regler mot vapenexport så det är inte aktuellt för vår del. Men vi stödjer Ukraina på många andra sätt, framför allt genom ett mycket högt bistånd för reformer i Ukraina som vi tror är något av det viktigaste, säger Linde.”

Uttalandet ger intryck av att det nuvarande regelverket inte gör det möjligt för Sverige att exportera krigsmateriel till Ukraina. Detta är en mycket märklig tolkning av regelverket för krigsmateriel, och det är svårt att se att det är med sanningen överensstämmande. Det nuvarande regelverket betonar att en helhetsbedömning ska göras, med beaktande av flera faktorer, såsom exempelvis det mottagande landets demokratiska status och svenska utrikes- och säkerhetspolitiska intressen. En export torde endast i princip vara omöjlig om det föreligger sanktioner från FN.

Flera stater som omfattas av samma internationella regelverk som Sverige har redan exporterat krigsmateriel till Ukraina. Bland dessa stater återfinns EU-länderna Estland och Tjeckien samt icke-EU-landet Storbritannien, som har exporterat pansarvärnsvapnet RB57 (NLAW), vilket har utvecklats av det svenska företaget Saab.

Därför vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vad menar ministern med sitt uttalande i SVT om att reglerna för vapenexport skulle omöjliggöra sådan till Ukraina?