Fråga 2021/22:1022 Väg 55 Hjulstabron

av Magnus Jacobsson (KD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Kommunerna runt Mälaren har gjort stora investeringar i hamnar samt farled för att kunna öka transporterna med sjöfart. Tyvärr har inte regeringen svarat upp mot kommunernas förväntningar. På Trafikverkets hemsida står följande:

”Trafikverket tar fram en vägplan för en ny Hjulstabro. Syftet är att göra det möjligt för större lastfartyg att trafikera farleden på Mälaren.

Hjulstabron på väg 55 korsar Mälarleden vid Hjulstaviken via Märsön och är en viktig passage över Mälaren. Bron byggdes år 1953 och är i behov av upprustning, framförallt vad gäller de rörliga delarna.

Vår vägplan blev klar sommaren 2020. Vi ställer dock inte ut vägplanen för granskning förrän det finns pengar för att bygga den nya bron. Regeringen prioriterade inte Hjulstabron i den nu gällande nationella infrastrukturplanen för 2018–2029. Det betyder att det inte finns finansiering för att bygga en ny bro de närmaste åren. Planen revideras dock var fjärde år, nästa gång revidering sker är år 2022.”

Så länge som bron inte blir renoverad kommer inte de investeringar som kommunerna redan har genomfört att leda till den utveckling av sjöfarten som man eftersträvar.

Mot denna bakgrund vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Kommer Hjulstabron att inkluderas i trafikplanen i den kommande revideringen?