Fråga 2021/22:1020 Dumpning av förorenade bottensediment i Öresund

av Betty Malmberg (M)

till Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

 

Just nu pågår något som kan få mycket negativa effekter för miljötillståndet i Öresund. Det handlar om den konstgjorda halvö, Lynetteholm, som Köpenhamn har börjat anlägga. Sverige kan självklart inte ha synpunkter på anläggningen i sig men borde agera kraftfullt när det gäller konsekvenserna och den påtagliga risken för förorenande av Öresund. Att förorenade bottensediment dumpas i Sundet och dessutom nära ett svenskt Natura 2000-område är provocerande och oacceptabelt. Såväl Länsstyrelsen i Skåne som Naturvårdsverket har uttryckt sin oro för situationen.

Att dumpa cirka 1,5 miljoner kubikmeter av bottensediment, som förmodas innehålla alltifrån tungmetaller till PCB:er, i Öresund är högst oroväckande. Enligt uppgift ska dumpningen avbrytas om mer än 20 procent av de deponerade massorna sprids till svenska vatten, men föroreningar kan ju lakas ut ändå. Dessutom finns en oro för att flödesförhållandena genom Öresund kommer att förändras. Detta är något som kan påverka det viktiga inflödet av syrerikt vatten till Östersjön, vilket kan få konsekvenser för ekosystemet. 

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga klimat- och miljöminister Annika Strandhäll:

 

Vilka åtgärder ska ministern vidta för att försäkra sig om att försiktighetsprincipen beaktas när det gäller effekterna av dumpning av de förorenade bottensedimenten i Öresund?