Fråga 2021/22:1018 Konkurrenskraften för det svenska näringslivet

av Lars Beckman (M)

till Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S)

 

I en artikel i Gefle Dagblad skriver tidningen om krisen i det svenska jordbruket: ”Det råder vinterdvala på Sågbogård i Torsåker, men även om det ännu inte är säsong för gården, så är bröderna Jonas och Anders Westrin så här års i full gång med att planera årets sådd. Men det här året är det inte som vanligt. De skyhöga prisökningarna för både diesel och gödsel sätter käppar i hjulen för dem. De har tvingats inse att de inte har råd att så som de brukar.  – Det är inget lönsamt yrke vi har annars heller, vi har haft det kämpigt i alla år, men risken nu är att vi får betala för att jobba och det håller inte, säger Anders Westrin.”

Gefle Dagblad skriver vidare: ”Var fjärde lantbrukare i landet har dragit ner på sin verksamhet till följd av för höga kostnader. Det visar en undersökning från LRF, Lantbrukarnas riksförbund. Jonas och Anders står mitt i den här krisen och hoppas på att lantbrukarnas röst ska bli hörd av politikerna. – Om priserna ska fortsätta vara så här höga måste vi få bättre betalt för vår slutprodukt, eller att staten går in och kompenserar i form av mer stöd för oss bönder, säger Anders Westrin. De känner en sorg och uppgivenhet över att de måste tänka om eller skala ner verksamheten. I värsta fall tvingas de lägga av helt. – Man tänker på nästa generation, jag har en liten dotter och jag vill så småningom introducera henne till jordbruket för att föra det vidare. Men ibland undrar jag om det är värt det, säger Anders Westrin.”

Det är inte enbart jordbruket som lider stor skada av höga elpriser och drivmedelspriser. Alla företag i Gävleborg och Sverige är beroende av transporter. Både för gods och för medarbetare som pendlar till och från jobbet. 

Min fråga till näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson med anledning av detta är:

 

Vad avser ministern att vidta för åtgärder på kort sikt för att förbättra konkurrenskraften för det svenska näringslivet?