Fråga 2021/22:1015 Turkiets koppling till IS

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Natten till torsdagen den 20 januari gick terrorsekten Islamiska staten till en hård attack mot gränsstaden Al-Hasaka som kontrollerats av den autonoma kurdiska regionen (Rojava). Målet med attacken var delvis att befria tillfångatagna terrorister då tusentals av dessa sitter i fångenskap i området.

I striden som följde användes självmordsbombare och människor användes som mänskliga sköldar samtidigt som terrorsektens krypskyttar ockuperade närliggande byggnader. Trots att 10 000 soldater från den syriska SDF-milisen kallats in och trots att de fått amerikanskt luftunderstöd slutade striderna först tio dagar senare, den 30 januari.

När skedde då denna attack? Det var på fyraårsdagen av Turkiets invasion och ockupation av den syriska och i huvudsak kurdiska regionen Afrin 2018. Det markerar Turkiets indirekta stöd till brutala jihadister i kampen mot kurderna, och även i detta fall finns tydliga misstankar från SDF om att Turkiet med allierade jihadister gemensamt koordinerat attacken. I ovan nämnda anfall finns flera kopplingar som tyder på att det funnits samverkan mellan IS och Turkiet. En turkisk drönare bombade exempelvis ett fordon från de kurdiska styrkorna som var på väg att stoppa IS-offensiven.

Vidare kunde vi tydligt se i en rapport från oktober 2021 med dokument som visade IS-medlemmar med kopplingar till turkisk underrättelsetjänst. Turkiet har likt IS intensifierat sina attacker mot Rojava de senaste månaderna, och exemplen är fruktansvärt många.

Mot bakgrund av ovanstående önskas svar på följande fråga från utrikesminister Ann Linde:

 

Har ministern diskuterat Turkiets kopplingar till IS eller liknande grupperingar med turkiska företrädare, och hur ser hon på dessa uppgifter?