Fråga 2021/22:1014 En utökad möjlighet till förhör

av Ann-Sofie Lifvenhage (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Polismyndigheten har sedan ett par år tillbaka gjort en omorganisation där man också valt att vidta en del förändringar. Bland annat har andelen civilanställd personal utökats och blivit fler, men på grund av lagstiftningen så förhindras civilanställd personal att genomföra vittnesförhör med mera då de inte har titeln polisman.

I lagstiftningen står det följande: ”Innan förundersökning hunnit inledas, får en polisman hålla förhör och vita andra utredningsåtgärder som är av betydelse för utredningen.”  Lag (2014:649)

Ett rimligt alternativ hade varit att ändra lagstiftningen till att av Polismyndigheten utsedd behörig att hålla förhör. Det skulle innebära att civila utredare skulle kunna göra mycket mer för att underlätta för polisen att genomföra enklare förhör vid enklare utredningar, vilket i sin tur frigör viktiga resurser för polisen att använda på andra håll för grövre kriminalitet. Allt för att snabbare klara upp och lagföra brottslighet.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att underlätta för civilanställd personal inom polisväsendet att få göra arbetsuppgifter såsom att hålla i enklare förhör för att frigöra polisens resurser till att klara upp fler brott?