Fråga 2021/22:1010 En Nato-option

av Aron Emilsson (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I december 2020 beslutade en majoritet i Sveriges riksdag att Sverige ska införa en så kallad Nato-option enligt finsk modell. Finland införde redan 1995 en Nato-option i sin utrikespolitiska linje, vilket innebär att de tydligt deklarerat att ett Natomedlemskap är en möjlighet för landet och att det är upp till Finland att ta ett sådant beslut själva.

I den nuvarande skärpta säkerhetspolitiska situationen där Ryssland försöker ändra Europas säkerhetsordning och utövar påtryckningar både verbalt och med militära maktmedel mot enskilda stater så är värdet av en sådan deklaration än större. Dessutom skulle en svensk Nato-option innebära en tydlig signal om att Sverige avgör sina egna säkerhetspolitiska vägval för framtiden, ej någon annan stat, såsom Ryssland.

Under 2000-talet har Sveriges säkerhetspolitiska linje ändrats vid ett antal tillfällen och kanske tydligast när solidaritetsförklaringen antogs. Under den nuvarande regeringen har också Sverige fördjupat flera internationella militära samarbeten, vilket också gjort att den säkerhetspolitiska linjen påverkats.

Därför vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Hur avser ministern att verka för att riksdagens tillkännagivande om en Nato-option tillmötesgås?