Fråga 2021/22:1009 Avvecklingen av kopparnätet på Sveriges landsbygder

av Eric Palmqvist (SD)

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

Runt om i Sverige avvecklar Telia det gamla kopparnätet för telefoni. Ett nät som trots sin ålder och sina tekniska begränsningar på många håll utgör den enda möjligheten till internetåtkomst med godtagbar hastighet genom så kallad ADSL-teknik.

Kopparnätet avvecklas emellertid i högre takt än  den i vilken utbyggnaden av fiber sker. Detta är en omständighet som lämnar människor och företag på flera håll i Sveriges landsbygder helt utan en fungerande internetuppkoppling.

I ett samhälle där allt från skolarbete och banktjänster till myndighetskontakter förutsätter att såväl hushåll som företag har tillgång till internet blir situationen ohållbar om befintlig internetlösning avvecklas tidigare än ny teknik finns på plats.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Khashayar Farmanbar:

 

Anser statsrådet att situationen för människor och företag ute i Sveriges landsbygder till följd av Telias snabba avveckling av kopparnätet är tillfredställande eller kommer regeringen att vidta åtgärder för att bromsa avvecklingen av kopparnätet till dess att annan datainfrastruktur byggts ut?