Fråga 2021/22:1008 Ryssland och Vattenfall

av Helena Storckenfeldt (M)

till Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S)

 

Vattenfall har valt att ingå i avtal med Tvel, ett dotterbolag till ryska helstatliga Rosatom. Genom detta samarbete delar man med sig av unik och känslig svensk kärnkraftsinformation till det ryska bolaget i syfte att de ska kunna sälja kärnbränsle till oss. Samtidigt uppger Rosatom detta vara till stor fördel för företaget att ta sig in på den västerländska kärnkraftsmarknaden – något som inte varit möjligt innan Sverige agerat dörröppnare. Utan någon ordentlig analys eller riskbedömning kan detta handlande riskera Sveriges och Europas säkerhet och gynna Rysslands maktambitioner.

Flertalet länder är redan i dag beroende av rysk gas, och det finns ingenting som talar för att samma sak inte kommer att hända med kärnbränsle. Rosatom uppger i nyhetsbrev att ambitionen är att bli en betydande aktör på den globala kärnkraftsmarknaden och att öka sina marknadsandelar till 25 procent. Det är mycket riktigt att Vattenfall handlar med flertalet aktörer från olika länder för att minska sitt beroende av någon enskild aktör, men Ryssland är ett unikt fall.

I en intervju med Sveriges Radio ställs frågor kring avtalet till Ove Nilsson, vd för Vattenfall Nuclear Fuel. På frågan om vad Vattenfall tänker kring att de spelat en nyckelroll som dörröppnare i de ryska planerna svarar han: ”Ja, det har ju blivit så.”

Vi är alla överens om att granskning är ett moment av stor vikt i affärer av denna natur och har även beslutat så i riksdagen. I den nya ägarpolicyn ställs det krav på att bolagen ska bedriva ett aktivt och systematiskt säkerhetsarbete för att säkerställa ett långsiktigt hållbart värdeskapande. Säkerhetsarbetet ska kravställas och regelbundet följas upp av styrelsen.

I betänkandet om 2021 års redogörelse för bolag med statligt ägande anförs följande: “Säkerhetsarbetet ska kravställas och regelbundet följas upp av styrelsen. Bolag med statligt ägande ska vidare analysera huruvida de till någon del bedriver verksamhet som är av betydelse för Sveriges säkerhet och därmed omfattas av säkerhetsskyddslagen (2018:585).”

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson:

 

Avser ministern att ta något initiativ för att en sådan granskning genomförs?