Fråga 2021/22:1007 Återcentraliseringen av statliga myndigheter

av Arman Teimouri (L)

till Statsrådet Ida Karkiainen (S)

 

I december 2020 rapporterade Sveriges Radio P4 Värmland att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, med huvudbas i Karlstad, trots prioriteringar från myndighetsledningen växer mest i Stockholm. Exempelvis rekryterades en majoritet av cheferna till Stockholm – detta trots att dåvarande generaldirektör Dan Eliasson varit tydlig med att Karlstad ska prioriteras vid rekrytering. P4 Värmlands granskning visade även att de senaste tio åren har tre fjärdedelar av avdelningscheferna och två tredjedelar av enhetscheferna placerats i Stockholm. Granskningen visade också att på tio år har andelen anställda i Stockholm ökat kraftigt samtidigt som den har minskat i Karlstad.

Med anledning av detta ställde jag en skriftlig fråga till dåvarande statsråd Lena Micko om vad regeringen ämnar göra för att bryta denna negativa trend och i stället öka, men framför allt säkerställa, en fortsatt stark statlig närvaro i hela landet.

I svaret angav statsrådet att myndigheten har en tydlig inriktning för att personal ska rekryteras till Karlstad då det är möjligt och att under det senaste året hade MSB anställt fler personer i Karlstad än i Stockholm.

Nu visar en ny granskning av Sveriges Radio P4 Värmland att den negativa trenden fortsätter, trots inriktning både från tidigare och nuvarande generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka att prioritera Karlstad. Det är därmed tydligt att MSB smygflyttar verksamheten till huvudstaden.

Granskningen visar att de höga chefsposterna går till Stockholmskontoret, samtidigt som antalet lägre chefer är fler i Karlstad och antalet chefer totalt inom myndigheten är ganska jämnt fördelat. Men när det gäller chefer med högre ansvar och inflytande är tolv placerade i Stockholm och en i Karlstad, att jämföra med för tio år sedan då det fanns sex i Stockholm och tre i Karlstad. Och ser man på nyrekrytering de senaste elva åren vinner också Stockholm, 80 procent av de högre cheferna har hamnat där, liksom 66 procent av de lägre cheferna.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ida Karkiainen:

 

Vad ämnar statsrådet och regeringen göra för att stoppa statliga myndigheters försök till återcentralisering och i stället öka, men framför allt säkerställa, en fortsatt stark statlig närvaro i hela landet?