Interpellation 2021/22:71 De höga bränslepriserna

av Thomas Morell (SD)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Den 21 oktober noterades ett pris på hela 19,17 kronor per liter diesel. För många är det höga bränslepriset en tung post i ekonomin, väldigt tung. För åkerier, som utför samhällsviktiga transporter, är kostnaden direkt hotande för verksamheten. Ett åkeri i västra Sverige ställer sina bilar i protest mot det höga dieselpriset. Åkeriägaren säger att den senaste tidens prishöjningar på bränslet är droppen som fått bägaren att rinna över och att det är ohållbart. För åkeriets del betyder det höga dieselpriset att kostnaden för enbart bränslet ligger på 80 kronor milen.

Bara i år har dieselpriset stigit med 34,3 procent, och det är inget som den enskilde åkeriägaren kan stå för utan den kostnaden måste föras vidare till kunden. Med ökade kostnader för transporter söker sig kunderna till billigare alternativ, och då flyttas gods över på lågpristransporter – transporter som präglas av social dumpning och ett hänsynslöst utnyttjande av människor. I kölvattnet av dessa transporter förekommer både dieselstölder och insmuggling av gammal öststatsdiesel.

Det höga bränslepriset i Sverige blir alltså kontraproduktivt och styr över transporter till fordon som ofta kör på ett avsevärt sämre bränsle än den miljödiesel vi har i Sverige.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Avser statsrådet och regeringen att vidta åtgärder för att bränslepriserna i Sverige åtminstone hamnar i paritet med priserna i de länder vi konkurrerar med?