Interpellation 2021/22:550 Resurser för infrastrukturunderhåll

av Magnus Jacobsson (KD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

I de beslut som nu tagits av regeringen avseende nationell trafikslagsövergripande plan för transportinfrastrukturen fördelas 799 miljarder enligt följande:

– 165 miljarder kronor till vidmakthållande av statliga järnvägar

– 197 miljarder kronor till vidmakthållande av statliga vägar

– 437 miljarder kronor till utveckling av transportsystemet.

Därutöver tillkommer 82 miljarder kronor i form av trängselskatter, banavgifter med mera. Det är mycket pengar som nu avsätts till en förbättrad infrastruktur. Samtidigt konstaterar regeringen att ”sedan det föregående planbeslutet 2018 har kostnaden för de namngivna objekten ökat med 33 procent”. Det är därför svårt att se hur mycket av dessa nya pengar som verkligen kommer att resultera i förbättringar i systemet.

80–90 procent av alla transporter sker på väg; ändå väljer regeringen att lägga cirka 80 procent av alla nya investeringar på järnväg. Att det kommer att skapa problem borde alla förstå. Trafikverket har signalerat att underhållet på både väg och järnväg håller på att försämras, men regeringen väljer ändå att stå fast vid en fördelning som gör att man fortsätter att satsa på nya höghastighetståg i stället för att underhålla nuvarande vägar och järnvägar.

Jag vill därför fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Anser ministern att regeringen tillför tillräckligt med resurser för att klara av det underhåll som behövs på befintliga vägar och järnvägar, och om inte, vilka är skälen till det?