Interpellation 2021/22:546 Skyddsnätet för sexualbrottsutsatta

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Att leva ett normalt liv utan att det präglas av psykisk ohälsa, missbruk, osunt leverne, våld och suicid, efter att man i barndomen har blivit utsatt för sexuella övergrepp, hör inte till vanligheten. Om man inte har fått hjälp i tid i form av kunskapsbaserad traumavård och behandling ökar det riskerna för att man inte klarar av att leva ett normalt liv och, i allra värsta fall, att man inte ser någon annan utväg än att begå suicid. Med dagens kunskap vet vi att detta är ett faktum. Det är inte enbart ett lidande för brottsoffret, utan det innebär också onödiga kostnader för samhället.

SKR:s kartläggning från 2020 pekar på att tillgängligheten för patienter i behov av traumabehandling är låg som en följd av otydlig roll- och ansvarsfördelning. Vägen framåt går enligt SKR bland annat via ett tydligt definierat uppdrag till relevanta verksamheter för att möta vårdbehoven hos patientgruppen.

Att låta sexualbrottsutsatta lida i det tysta utan att det finns adekvat vård och behandling tillgänglig är förkastligt.

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande frågor till socialminister Lena Hallengren:

 

  1. Vilka åtgärder ämnar ministern vidta för att förebygga onödigt lidande för sexualbrottsutsatta barn och vuxna genom att säkerställa att det finns kunskapsbaserad traumavård tillgänglig för dem?
  2. Vilka åtgärder har ministern vidtagit med anledning av att utvecklingen har inneburit att antalet sexualbrottsutsatta barn har ökat?
  3. Vilka åtgärder avser ministern att vidta när skyddsnäten brister ute i landet när det gäller adekvat vård för människor som blivit utsatta för sexualbrott?