Interpellation 2021/22:522 Förbifart Stockholm

av Thomas Morell (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

I sitt interpellationssvar från vår debatt den 10 maj hänvisade infrastrukturministern till att han inte fått någon information om att det skulle vara ett problem för räddningsfordon att ta sig fram på Ekerövägen, till följd av bygget Förbifart Stockholm.

Vidare framhöll infrastrukturministern att Trafikverket hade tydliga instruktioner om att säkerställa framkomligheten för just räddningsfordon. Detta blir praktiskt omöjligt på Ekerö då det endast finns en vägförbindelse mellan Ekerö och Stockholm. Det finns en vattenväg i form av Ekeröleden (färja) men den går inte dygnet runt.

Till skillnad från infrastrukturministern har jag tagit reda på hur olycksstatistiken ser ut för väg 261 (Ekerövägen). Från årsskiftet har det skett 15 vägtrafikolyckor med personskada på sträckan Tappström–Drottningholm. Vid dessa olyckor har 24 personer skadats. Av dessa 2 allvarligt. Dessa olyckor har på ett eller annat sätt hindrat framkomligheten på Ekerövägen, till fara för andra Ekeröbors liv.

För den som inte varit ute på Ekerö, vilket jag har varit, kan nämnas att Trafikverket har tagit bort en av de normalt sett tre filerna på Ekerövägen. Det Trafikverket under byggperioden gjort är att påbörja anläggandet av cykelbanan först liksom att lägga ut en tillfällig väg för cykel, det vill säga inte för biltrafik. Det innebär att vid en olycka så är framkomligheten obefintlig för räddningsfordon, men infrastrukturministern framhöll att Trafikverket hade tydliga instruktioner om att just detta inte ska inträffa.

Mot bakgrund av ovan vill jag ställa följande fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser nu ministern att informera sig om det allvarliga trafikläget på Ekerö med anledning av Förbifart Stockholm och vidta lämpliga åtgärder så att Trafikverket fullgör sitt uppdrag att säkerställa framkomligheten för just räddningsfordon?