Interpellation 2021/22:515 Återvandring av andra grupper än ukrainare

av Tobias Andersson (SD)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

På regeringssammanträdet den 19 maj återfanns punkten ”Uppdrag till Migrationsverket att analysera och föreslå insatser för att stödja återvandring och frivilligt återvändande till Ukraina” på ärendeförteckningen, vilket därefter utmynnade i att regeringen fastslog ett uppdrag med följande två delar:

”1. Analysera behovet av insatser för ukrainska med­borgare i Sverige som vill åter­vandra till sitt hemland under tiden som mass­flykts­direktivet är aktiverat och före­slå lämpliga insatser. Migrations­verket ska även bedöma hur många personer som kommer att vilja åter­vandra under tiden de har uppe­hålls­tillstånd med tillfälligt skydd.

2. Analysera behovet av insatser för frivilligt åter­vändande av ukrainska med­borgare efter att mass­flykts­direk­tivet har avaktiverats, eller efter laga­kraft­vunnet avlägsnande­beslut, och föreslå lämpliga insatser.” (Diarienummer: Ju2022/01785)

I sak ingenting märkvärdigt, utan precis likt SD sagt sedan krigets början har Sverige ett ansvar för att bistå dem som flyr från vårt närområde, men utgångspunkten måste vara att de återvänder så fort det är möjligt. Det märkliga i sammanhanget är dock att regeringen aldrig tidigare visat ett så aktivt intresse för återvandring och frivilligt återvändande.

Det finns gott om andra grupper av migranter som kommit till Sverige från områden som nu är att bedöma som trygga men vilka regeringen inte verkat för att få ut ur landet. Migranter från långt bortom vårt närområde vars kultur och värderingar är betydligt mindre besläktade med den svenska än ukrainarnas får gärna vara kvar i all oändlighet men ukrainare ska bort illa bums.

Med anledning av detta önskar jag fråga statsrådet Anders Ygeman följande:

 

1. Hur kommer det sig att regeringen önskar en snabb återvandring och frivilligt återvändande av flyktingar från Ukraina, och vilka åtgärder är man villig att vidta?

2. Hur kommer det sig att regeringen inte verkat för återvandring och frivilligt återvändande för andra grupper, och avser man att vidta några åtgärder för att göra det?