Interpellation 2021/22:460 Återvinning av kompositmaterial

av Alexandra Anstrell (M)

till Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

 

I Sverige finns det fler än 4 300 vindkraftverk. Byggnationen kom igång under 2000-talet, och efter 2010 har andelen el som kommer från vindkraftverk ökat markant. Trots det har Sverige inte möjlighet att producera tillräckligt med fossilfri energi för framtiden. Ett vindkraftverk har en förväntad livslängd på mellan 20 och 25 år och i enstaka fall upp till 30 år. Det innebär att inom en relativt kort period kommer många av de befintliga vindkraftverken att behöva bytas ut. Denna situation finns även i andra europeiska länder som Danmark, Norge och Tyskland.

Turbinbladen i ett vindkraftverk är byggda av kompositmaterial, det vill säga glas- eller kolfiber. Detta material är svårt att återvinna. Forskning pågår för att ta fram en metod för återvinning. Hanteringen av gamla blad skiljer sig mellan olika länder. Bladen kan hamna på deponi, grävas ned eller eldas upp, och som alla vet är det varken bra för människor eller natur att elda plast. Gasen som uppstår vid eldning är giftig.

I Sverige vill vindkraftsbranschen ha ett förbud mot deponi, och det finns privata aktörer som tagit egna beslut i samma riktning. Problemet är att det inte finns en lösning som är långsiktigt hållbar. Branschen uppger själv att det är svårt att uppnå målen på 100 procent återvinning. Innan denna fråga är löst så är det oansvarig av svenska staten att satsa på en kraftkälla som, förutom att den inte garanterar en stabil elproduktion, leder till ökade avfallsproblem och utsläpp när det finns andra miljövänliga energialternativ att tillgå.

Med anledning av detta vill jag fråga klimat- och miljöminister Annika Strandhäll:

 

  1. Anser ministern att det finns tillräckliga lösningar gällande återvinning av vindkraftverkens kompositmaterial och att detta fanns på plats innan den storskaliga utbyggnaden påbörjades?
  2. Avser ministern att initiera några riktlinjer för hur ekonomiskt hållbar återvinning av vindkraftverkens kompositmaterial ska genomföras?
  3. Har ministern tagit något nya initiativ till att stödja forskning gällande återvinning av kompositmaterial?
  4. Har ministern någon plan för hur kompositmaterialen ska omhändertas i avvaktan på att en ekonomiskt hållbar metod för återvinning finns?