Interpellation 2021/22:434 Antalet vargar som regeringen tillåter

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

 

Den senaste inventeringen, som ännu inte är avslutad, visar att vargstammen ökat kraftigt och att antalet vargar är uppe på nivåer långt över det som riksdagen har fastställt. Sverige har därmed en vargstam på minst 450 vargar – en ökning från förra inventeringen som då mättes till 395 vargar. 

Sverige är långt ifrån självförsörjande på mat, och det är boskap och betade marker som borde prioriteras i stället för en ökande vargstam. Snart föds nya valpar i reviren och då kommer antalet vargar att öka än mer. 

Riksdagen har tydligt tagit beslut om att vargstammen ska hållas inom 170–270 vargar. Därefter har den socialdemokratiska regeringen låtit Naturvårdsverket höja referensnivån till 300 vargar.

Nu senast kom det nya uppgifter från Naturvårdsverket att de tänkt höja antalet ytterligare och att de vill att vargen ska stabiliseras på 400 vargar. Det innebär att Naturvårdsverket och regeringen då skulle acceptera en vargstam som är dubbelt så stor som riksdagen har tagit beslut om. 

Mina frågor till statsrådet Anna-Caren Sätherberg är:

 

  1. Anser statsrådet att vargstammen ska höjas till 400 vargar som Naturvårdsverket föreslår, och om inte, har statsrådet för avsikt att ta några generella initiativ med anledning av detta?
  2. För det fall vargstammen höjs till 400 enligt Naturvårdsverket och detta påverkar djurhållningen och livsmedelsproduktionen i Sverige, är statsrådet då beredd att vidta åtgärder och i så fall vilka?