Interpellation 2021/22:419 Reduktionsplikten

av Thomas Morell (SD)

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

Åkerier, jordbrukare, skogsentreprenörer, entreprenadföretag och andra bränsleberoende företag riskerar att gå i konkurs. Orsaken är främst reduktionsplikten, som påverkar priset på bränsle betydligt mer i Sverige än i andra jämförbara länder. Att kriget i Ukraina pressar världsmarknadspriset på drivmedel uppåt är något som påverkar alla. Det är ett faktum, och det kan vi inte göra så mycket åt.

Däremot kan vi åtgärda de politiska beslut som så drastiskt har påverkat viktiga delar av vårt samhälle. Beslut som riskerar att slå ut de företag som bidrar till att vårt samhälle fungerar, att vår matproduktion kan bibehållas. Vi måste verka för att människor ska ha jobb att åka till för att vår viktiga industriproduktion ska fungera, att sjukhusen kan vårda patienter och att apoteken har läkemedel till sina kunder. Vi får inte riskera att något så självklart som rinnande vatten inte längre kan levereras från vattenverken.

Allt detta bygger på att transporter av människor och gods fungerar i vårt samhälle. Men just nu är risken uppenbar att många av de viktiga aktörerna inom transportnäring, jordbruk, skogsbruk och entreprenadverksamhet går omkull eller väljer att lägga ned sin verksamhet. Orsaken är de orimligt höga bränslepriserna. Här spelar reduktionsplikten en avgörande roll. Den har spätt på de redan höga bränslepriserna på ett sådant sätt att situationen är kritisk.

I dagarna har Frankrike beslutat att stödja sina åkerier eftersom situationen är allvarlig även där. Till saken hör att de redan före dessa stödåtgärder har ett dieselpris som är cirka 5 kronor lägre per liter än det svenska dieselpriset. Våra företags förmåga att konkurrera försämras ytterligare när andra länder i Europa väljer att stötta sina åkeriföretag.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Khashayar Farmanbar:

 

Avser statsrådet och regeringen att sänka reduktionsplikten till den nivå som är aktuell i övriga Europa?