Interpellation 2021/22:413 Risken för brist på Adblue

av Thomas Morell (SD)

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

Adblue är en färglös vätska som används i dieselfordons avgasreningsutrustning för att reducera halten av kväveoxider. Tekniken kallas SCR, selektiv katalytisk reduktion. I den situation som nu uppstått med Rysslands invasion i Ukraina riskerar tillsatsen Adblue att ta slut, eller i vart fall kan det bli fråga om kraftigt begränsad tillgång.

Skulle en akut brist på Adblue uppstå kommer en stor del av transportnäringen att stanna. Det beror dels på att fordonen själva går ned till reducerad effekt när tanken med Adblue är tom, dels på att lagstiftningen gällande avgasreningsbestämmelser inte tillåter brukande av fordon som inte uppfyller lagkraven.

Att fordon ska vara utrustade med effektiv avgasreningsteknik är naturligtvis självklart, men utrustningen fungerar inte utan tillsatsen Adblue. Ryssland är en av världens största leverantörer av urea, och med de sanktioner som nu riktas mot Ryssland har ett mycket stort bortfall av urea påverkat tillgången på Adblue.

I värsta fall blir det ett omfattande bortfall av transportresurser i landet om inte en lösning på problemet kommer till. Andra leverantörer försöker naturligtvis att skala upp verksamheten, men frågan är om det kan ske i tillräcklig omfattning i närtid. Det finns all anledning för regeringen och dess myndigheter att se över vilka åtgärder som måste vidtas för att säkerställa de viktiga transporterna. Stannar transporterna finns uppenbar risk för brist på mat, läkemedel och andra viktiga produkter. Även kollektivtrafik som bedrivs med bussar som har den här utrustningen kan påverkas kraftigt.

Situationen kan, om läget förvärras när det gäller tillgången på Adblue, innebära krav på åtgärder som tillfälliga ändringar i lagstiftningen för att säkerställa de samhällsviktiga transporterna.

Med hänvisning till texten ovan vill jag fråga statsrådet Khashayar Farmanbar:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att förhindra ett omfattande stopp i landets logistikflöden med anledning av bristen på Adblue?