Interpellation 2021/22:412 Civilt försvar

av Alexandra Anstrell (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Kommunerna har tidigare inte fått någon del av resurserna gällande det civila försvaret som beslutades i totalförsvarspropositionen för perioden 2021–2025. Samtidigt finns förväntningar från Försvarsmakten och civila statliga myndigheter på vad kommunerna ska leverera. Inte minst nu i Försvarsmaktens budgetunderlag är det tydligt att deras analys visar att det civila försvarets förmåga att bidra till det militära försvaret vid höjd beredskap eller ytterst i krig behöver utvecklas.

Kommunerna får nu ett bra första tillskott av medel i överenskommelsen den 16 mars 2022 i Försvarsberedningen där Moderaterna var pådrivande för att få till stånd detta. Detta tillskott kommer att medföra en möjlighet till en nödvändig successiv förmågeökning inom civilt försvar enligt budgetförslag från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Åtgärderna presenteras inom åtta områden: förstärka kommuners och regioners arbete med krisberedskap och civilt försvar, försvarsvilja och kommunikation, skydd av civilbefolkningen och räddningstjänst, informations- och cybersäkerhet, ledning och samverkan, personalförsörjning, internationellt samarbete samt försörjningsberedskap.

En särskild utredare, Barbro Holmberg, har haft i uppdrag att analysera och föreslå en struktur för ansvar, ledning och samordning inom civilt försvar på central, regional och lokal nivå. Holmberg redovisade sitt uppdrag för drygt ett år sedan men inget har ännu hänt. På den så kallade propositionslistan inom området finns inga planerade propositioner på väg in till riksdagens utskott.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

  1. Varför finns det inte några planer på att genomföra hela eller delar av utredningens förslag?
  2. Avser ministern att initiera förslag för att förbättra strukturen för ansvar, ledning och samordning inom civilt försvar på central, regional och lokal nivå?
  3. Hur länge anser ministern att det går att dra ut på tiden för planering av det civila försvaret utan att komma till beslut?