Interpellation 2021/22:411 Lantmäteriets handläggningstider

av Ola Johansson (C)

till Statsrådet Johan Danielsson (S)

 

Problemen med fastighetsbildning har varit kända länge, och Lantmäteriets handläggningstider har inte nämnvärt förkortats trots riktade insatser, bland annat med att färdigställa de allra längsta ärendena.

De vanligaste ärendetyperna hade i genomsnitt under pandemiåret 2022 en genomsnittlig handläggningstid av 55 veckor, varav 31 är så kallade liggtider, det vill säga veckorna som går från det att ärendet inkommit till dess att handläggningen påbörjas. Den marginella nedgången från 2019 till 2022 kan förklaras med att handläggningen skötts digitalt, varit enklare och därför gått snabbare.

De långa handläggningstiderna inom fastighetsbildningen innebär en olägenhet för privatpersoner, näringsidkare och samhället. Det fördröjer bostadsbyggandet, hindrar utbygganden av för samhället viktig infrastruktur och ställer till problem vid avstyckning och delningar av fastigheter.

Riksrevisionen har nyligen granskat fastighetsbildningen i Sverige och riktar skarp kritik mot hur regeringen sköter sin myndighet, mot avgiftsmodellen, samt mot det regelverk den har att följa.

Jag välkomnar de reformer som avser att förenkla för samfällighetsföreningar att själva besluta om andelstal och ser fram emot en fortsatt diskussion när regeringens skrivelse med anledning av att Riksrevisionens rapport (RiR 2022:3) behandlas av tiksdagen.

Problemen med långa handläggningstider har varit kända länge och har vid upprepade tillfällen tagits upp i motioner och reservationer från Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna. Några av dessa problem är sådant som Riksrevisionen nu rekommenderar regeringen att genomföra.

Regeringen har således vid flera tillfällen påmints om problemen med fastighetsbildningen och har därför ett ansvar för att åtgärder inte vidtagits i tid.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Johan Danielsson:

 

Vilka åtgärder har statsrådet och regeringen vidtagit för att effektivisera Lantmäteriets arbete med fastighetsbildning?