Interpellation 2021/22:408 Bristen på byggmaterial

av Ola Johansson (C)

till Statsrådet Johan Danielsson (S)

 

Bostadsbyggandet i Sverige behöver öka. 207 av landets 290 kommuner redovisar att de har bostadsbrist i någon form. Samtidigt kan vi konstatera att tillgången till byggmaterial har blivit en utmaning för alla former av byggande. Vi har nyligen kunnat se betydande sårbarheter kopplat till vårt beroende av råvaror inom cementindustrin. Även om det omedelbara hotet är undanröjt är det tydligt att det behöver vidtas mått och steg för att se till att det är möjligt att upprätthålla byggtakten. Detta krävs trots rådande säkerhetsläge, med stigande energipriser som påverkar byggkostnader och ställer krav på kloka materialval.

För att över tid skapa förutsättningar för att upprätthålla det byggande som krävs för bostadsförsörjningen behövs ett strategiskt förhållningssätt när det gäller resursfrågor. Det understryks av behovet av minskad klimatpåverkan för att Sverige ska kunna leva upp till våra mål om utsläppsminskning och klimatneutralitet. Jag kan dessutom konstatera att det under mandatperioden funnits en samsyn om ytterligare åtgärder för att öka träbyggandet.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Johan Danielsson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att på lång sikt säkra tillgången till byggmaterial så att Sverige kan hålla tillbaka kostnadsutvecklingen, minska bostadsbristen och samtidigt sänka klimatutsläppen?