Interpellation 2021/22:396 Skatten på drivmedel

av Thomas Morell (SD)

till Finansminister Mikael Damberg (S)

 

Jag har i två tidigare interpellationer lyft den allvarliga situation som landets bränsleberoende företag befinner sig i. Den ena interpellationen har jag fått svar på, och på den andra väntar jag fortfarande på svar. I interpellationen som riktade sig till statsrådet Mikael Damberg och som vi debatterade i kammaren besvarade inte statsrådet min fråga utan hänvisade till att regeringen följer prisutvecklingen noga.

Sedan debatten har drivmedelspriserna formligen rusat i höjden. Från den 1 januari 2021, då dieselpriset var 14,42 kronor per liter, är priset i skrivande stund 27,56 kronor litern och fortsatt stigande. På drygt ett år har priset stigit 13,14 kronor per liter, eller i procent räknat 91 procent.

Som ett resultat av det rusande drivmedelspriset har det kommit allt fler larmrapporter om att samhällskritiska transporter riskerar att slås ut. Likaså har lantbrukare larmat om att det inte längre är möjligt att bedriva verksamheten på grund av höga bränsle- och energipriser. Även skogsentreprenörer varnar för att verksamheten kommer att stanna på grund av de höga bränslepriserna. För att inte tala om alla svenska privatbilister både på landsbygd och i städerna som tvingas se sin privatekonomi urgröpas.

Detta samtidigt som det, jämfört med priserna vid nyår, har inkommit ökade skatteintäkter med över 900 miljoner kronor i månaden till statskassan.

Landet befinner sig i en situation som är mycket allvarlig, och regeringen tycks nöja sig med att följa prisutvecklingen och inkasserar hundratals miljoner i ökade skatteintäkter.

Med hänvisning till texten ovan vill jag ställa följande fråga till finansminister Mikael Damberg:

 

Avser ministern och regeringen att sänka skatten på drivmedel så att bränslepriset i Sverige ligger i nivå med jämförbara länder i Europa?