Interpellation 2021/22:386 Kusinäktenskap

av Tobias Andersson (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Nyligen framgick det att regeringen väljer att inte gå fram med ett förbud mot kusinäktenskap. Morgan Johansson sa vid det tillfället följande: ”Det innebär i praktiken att man förbjuder vuxna människor vem de ska gifta sig med. Om man tvingar någon till någonting, då är det redan kriminaliserat. Därför stannar vi där.”

Detta är såväl beklagligt som märkligt enligt Sverigedemokraterna. Vi har i motioner framfört att arrangerade äktenskap och kusinäktenskap är vanligt förekommande i vissa delar av världen där klansamhällen är vanliga och hederskultur har stark påverkan.

Detta står i strid mot västerländska och svenska normer och värderingar kring kvinnors fria val och vår syn på äktenskap. I takt med en stor migration från främmande kulturer har dessa fenomen kommit att bli allt vanligare i Sverige, vilket leder till ett behov av att lagstifta i frågan, men det avstår alltså regeringen från. I stället önskar regeringen behålla nuvarande ordning där kusinäktenskap tillåts vara en legal del av det hedersförtryck som etablerat sig i landet.

Så sent som den 2 februari svarade Morgan Johansson på en skriftlig fråga (2021/22:869) att regeringen inte har för avsikt att se över regelverket för kusinäktenskap. Detta anser vi vara problematiskt givet att kusinäktenskap kan brukas som ett sätt att cementera klanstrukturer och riskerar att ha inslag av tvång som rådande lagstiftning inte tar höjd för.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

  1. Avser regeringen, givet att den motsätter sig ett kriminaliserande, att vidta några andra åtgärder för att motarbeta kusinäktenskap ?
  2. Avser regeringen att vidta några åtgärder för att motarbeta kusinäktenskap inom klansamhällen?