Interpellation 2021/22:361 Skövdes roll som beredskapsflygplats

av Thomas Morell (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Skövde kommun har beslutat att lägga ned Skövde flygplats, och motivet var att erbjuda marken för en eventuell batterifabrik. Beslut är nu fattat gällande batterifabriken, och den förläggs till Göteborg. När det gäller beslutet att lägga ned flygplatsen i Skövde har kritiken varit omfattande. Kritiken gäller främst att man skapar en situation där Skaraborg avhänder sig en viktig funktion för vår beredskap.

Flygplatsen är viktig för ambulansflyg, polisflyg, brandflyg och inte minst Försvarsmaktens behov. Skövde flygplats ligger nära ett av Västsveriges större sjukhus, och där finns behov av det livsavgörande ambulansflyget.

Vi ser också vad som sker runt omkring oss med militära hot, och det ställer givetvis krav på en effektiv beredskap i hela landet. Skövdes flygplats ligger mitt i Skaraborg, med flera viktiga delar av Försvarsmaktens verksamheter i dess absoluta närhet.

För polisflyget fyller Skövde flygplats en viktig funktion i deras operativa verksamhet. Det är lätt att inse vikten av polisens behov med effektiv flygtid vid eftersök av människor och att det kan vara avgörande för att rädda liv att slippa lägga onödig tid på tankning.

Vid de stora skogsbränderna har beredskapsflygplatser varit avgörande för arbetet med att släcka bränderna och minimera skador på dyrbar egendom. Flygplatserna har varit viktiga för att effektivisera tankning av brandflygen och förse området med personal.

När det gäller så samhällsviktiga funktioner som beredskapsflygplatser kan inte enskilda kommunala beslut tillåtas få så allvarliga konsekvenser när det gäller att rädda liv och egendom och att säkerställa en viktig funktion av landets försvar. Nationella intressen borde rimligen vara i främsta rummet när det gäller en så betydande del av vår infrastruktur. Skövde flygplats ligger strategiskt mellan Vänern och Vättern och kan effektivt upprätthålla samhällsviktiga funktioner i området.

Med hänvisning till texten ovan vill jag ställa en fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth.

 

Avser ministern att verka för att regeringen ska utreda Skövde flygplats status i syfte att låta den utgöra en nationell beredskapsflygplats?