Interpellation 2021/22:353 Förebyggande arbete gentemot seniorer

av Ulrika Heindorff (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Det är fantastiskt att vi lever allt längre och dessutom i många fall adderar fler friska och aktiva år till våra liv. När man har levt länge är man rik på antal levda år, kunskap och livserfarenhet. Det är dags att vi ser på årsrika personer med nya ögon. Vi måste bättre ta till vara all den kunskap och erfarenhet som seniorer besitter.

 

Forskning visar att såväl lärande som utveckling och kreativitet är möjligt långt upp i åren. Med nya höft- och knäleder, starroperationer och hörapparater ges nya möjligheter till aktivt och friskt liv.

Sverige behöver gå från reaktivt till proaktivt arbetssätt inom både hälso- och sjukvården och omsorgen. I korthet innebär det att vi ska arbeta mer förebyggande, och denna förändring faller tillbaka på det andra målet för äldreomsorgen om ”bibehållet oberoende”.

Det finns metoder redan i dag för att upptäcka benskörhet i tid. Det är att arbeta proaktivt. Genom en enkel röntgenbild som tas av tänderna vid sedvanligt besök hos tandläkare, tandsköterska eller tandhygienist kan man mäta bentätheten och få ut ett värde som berättar om personen i fråga riskerar att lida av benskörhet. När man väl vet detta kan läkare eller annan vårdpersonal också sätta in åtgärder, exempelvis styrketräning som förebygger benskörhet. Genom hjälp av dietist kan en bra kost ordineras så att undernäring undviks. Genom sociala aktiviteter förebygger vi ofrivillig ensamhet. En tredjedel av alla demenssjukdomar skulle kunna förebyggas genom att vi gör små förändringar i hur vi lever. Det proaktiva och förebyggande arbetssättet behöver prioriteras högre.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

  1. Avser ministern att ta några initiativ för att verka för att en nationell hälsofrämjande strategi för seniorer ska tas fram?
  2. Avser ministern att ta några initiativ till att genomföra en genomlysning av kommunernas frivilliginsatser rörande ofrivillig ensamhet?
  3. Avser ministern att ta några initiativ för att fysisk aktivitet på recept, FaR, ska inriktas på seniorer som särskilt i dag inte alls, eller väldigt sällan, genomför fysiska aktiviteter?
  4. Är det ministerns avsikt att ta initiativ eller vidta åtgärder för att införa en nollvision för fallskador i Sverige?