Interpellation 2021/22:345 Äganderätten för skogsägare

av Boriana Åberg (M)

till Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

 

Skogsstyrelsens direktiv om skärpning av kunskapskraven på skogsägare när det gäller hänsynen till fridlysta arter vid skogsbruk kommer att omöjliggöra skogsbruk under stora delar av året. Skogsägarna måste visa att man tar hänsyn till varje fågel på individnivå. Skogsstyrelsen skriver följande: ”Miljöbalken är tydlig med att det ligger ett kunskapskrav på den som planerar att avverka eller göra andra åtgärder i skogen. Det innebär att det är markägaren eller verksamhetsutövaren som bär ansvaret för att ta reda på vilka arter som finns i skogen och se till att arterna inte skadas vid exempelvis en avverkning.”

Det är en tydlig förflyttning av ansvaret till den enskilde skogsägaren. I dagens skogspolitik är målen produktion och miljö likställda. Skogsägare är beroende av biologisk mångfald och att naturen fungerar, men också av att kunna bedriva skogsbruk. Vidare är Skogsstyrelsens beslut ett allvarligt ingrepp i äganderätten.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna-Caren Sätherberg:

 

  1. Anser statsrådet att Sverige har överimplementerat EU:s artskyddsdirektiv, och om ja, vilka åtgärder statsrådet är beredd att vidta för att inte hindra svenska skogsägare från att bedriva ett rationellt skogsbruk?
  1. Är statsrådet beredd att vidta åtgärder, och i så fall vilka, för att försvara den grundlagsskyddade äganderätten?