Interpellation 2021/22:339 Vätgaslager som ersättning för den planerbara kärnkraften

av Josef Fransson (SD)

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

Energiministern har i ett antal sammanhang lyft energilagring i form av vätgas som metod för hur vindkraft ska kunna ersätta kärnkraft. Till exempel uttryckte ministern i den särskilda debatten den 4 februari om de höga elpriserna i Sverige i ett av sina anföranden följande:

”Kärnkraften har en kapacitet att leverera mycket el – absolut – och den är planerbar. Men den är jättedyr, och denna kostnad måste tas av någon. Kärnkraften är inte heller någon lösning här och nu, för det tar decennier att få den på plats. Vindkraften kan man få på plats snabbt, och den levererar mycket el och är billig. Men den är inte planerbar.

[…] Numera kan man lagra energi i bränslen, till exempel vätgas, för att kunna använda den och få planerbarhet i vindkraften. På det sättet skapas möjligheter för mycket el på plats snabbt och billigt för hushållen och Sveriges konkurrenskraft.”

Denna analys och lägesbeskrivning väcker ett antal frågor, och jag vill därför fråga statsrådet Khashayar Farmanbar:

 

  1. I vilken skala avser statsrådet och regeringen bygga ut Sveriges vätgaskapaciteten i syfte att jämna ut toppar och dalar i vinkraftproduktionen?
  2. Hur avser statsrådet och regeringen att genomföra förslaget om vätgaslagring?
  3. När tror man från statsrådets och regeringens sida att denna kapacitet kan vara på plats?
  4. Avser statsrådet att redogöra för finansieringsmodellen för en investering i vätgaslagring?
  5. Avser statsrådet att redogöra för hur kalkylerna ser ut gällande den totala prisbilden för ett system med vätgas och vindkraft som alternativ till kärnkraft?